BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Vad gör en brandman?

Att arbeta som brandman innebär en stor variation av arbetsuppgifter. Man arbetar tätt ihop med sina arbetskamrater både på olycksplatser och vid förebyggande arbete ute i samhället.

En brandman utför idag en mängd olika uppgifter. Till exempel släcka bränder och rycka ut vid kemiska utsläpp, trafikolyckor eller drunkningstillbud. Arbetet innebär också ett att förhindra olyckor överallt i samhället genom information om vad man själv kan göra för att öka sin och andras säkerhet. Arbetet kan bedrivas på skolor, på äldreboenden, på arbetsplatser, i köpcentrum eller varhelst medborgarna finns.
 
Under olycksarbete arbetar brandmännen i lag och har då olika funktioner och ansvarsområden. Lagets medlemmar växlar mellan olika uppgifter. Därför är det viktigt att en brandman kan utföra samtliga arbetsuppgifter. Det är också viktigt att hålla sin kropp i bra form eftersom yrket ibland kan ställa hårda krav på kondition och styrka.


Stationsarbetet innehåller en hel del återställning, vård och service av utrustning för att allt ska fungera när det väl gäller. Däremellan övar man och bedriver fysisk träning. Varje år genomförs fystester på där man ska hålla en viss nivå för att få arbeta som rökdykare.


En brandman jobbar även mycket med utbildning mot samhällets medborgare. Det kan exempelvis handla om att lära barn på en skola hur man agerar vid en brand, hur personalen på ett äldreboende ska göra om det börjar brinna på deras avdelning eller att dela ut information utanför ett köpcentrum.

Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©