Att grilla är mycket populärt under sommaren. Men det är viktigt att göra på rätt sätt för att undvika att elden sprider sig. Framför allt när du använder en engånsgrill.
På sommaren är det vanligt att man köper en engångsgrill och tar med sig ut i parker eller ut i naturen. Detta är dock inte helt riskfritt och skapar varje år flera brandtillbud. Främsta orsaken till att en brand uppstår är att grillen fortfarande glöder när den slängs i soptunna eller container. Det kan ta upp till ett helt dygn efter du har grillat innan grillkolet tillräckligt svalt för att inte kunna orsaka en brand.
När du grillar är det viktigt att placera engångsgrillen på ett brandsäkert och stadigt underlag. Trägolv är alltså inte ett lämpligt underlag. Ställ inte grillen nära en husvägg.
Placera aldrig en engångsgrill direkt på marken. Den levereras alltid med ett stativ, så ställ den på det eller ett obrännbart underlag. Det är du som tänder grillen som har ansvaret om något händer.
Släck den alltid efter grillningen! Lämpligtvis med vatten, sand eller något liknande släckmedel.
Grilla med gasol? Riskerna ökar om du inte vet vad du gör
Det blir allt vanligare att man grillar med gasol i våra svenska hushåll. Och i takt med att användandet ökar så ökar också olyckorna. När det tar eld i gasolgrill så kan både skador på person och egendom bli mycket allvarliga.
För att undvika att olyckan drabbar dig så följer här några bra tips!
Viktigt! När du tar fram din gasolgrill eller byter flaska - gör ett läcktest av kopplingen:
Om det bubblar någonstans så läcker det! Tänd då inte grillen, utan byt utrustningen som läcker.
Lycka till och hoppas du får en säker och trevlig grillsommar!
Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33 47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in
Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©