Bada säkert och parkera rätt vid badplatser
Drunkning är en process som startar redan då man hoppar i vattnet men det är först när badaren börjar få problem som det blir tidskritiskt. Ju tidigare processen avbryts desto bättre förutsättningar för en lycklig utgång.
Man ser ofta en topp av drunkningar i början av säsongen och en orsak skulle kunna vara att vädret är varmt men vattnet fortfarande relativt kyligt.
Du kan känna igen en drunkning på att huvudet guppar som ett flöte med kanske lite plask runtom. Därefter går det snabbt till att personen hamnar helt under vatten om den inte får hjälp. De ropar sällan på hjälp, all energi går till att hålla sig ovan ytan.
För en icke simkunnig kan det räcka med att tappa fotfästet, även om personen egentligen bottnar kan den inte flytta runt tyngdpunkten och ställa sig upp. De börjar ofta tumla runt vilket i sig kan vara svårt att skilja från lek.
Om du ser någon som är på väg att drunkna:
- Påkalla hjälp från andra på plats så du inte är ensam
- Tidigt larm till 112, du vill att hjälp är på väg! Räddningstjänst, sjöräddning och ambulans larmas ofta för sent, man tror man ska klara ut situationen. Vi åker hellre en gång för mycket än kommer till platsen för sent.
- Ska du hjälpa den nödställda så ta med flythjälp ut och utsätt dig inte för fara. Egen säkerhet går först, situationen blir inte bättre med två nödställda.
- Hamnar den nödställda under vatten så släpp inte platsen med blicken, ju mer exakt plats desto effektivare blir vårt sök.
- Möt och visa räddningspersonalen till rätt plats!

Foto: Bohus Räddningstjänstförbund
Testa din simförmåga
Att testa sin simförmåga i bassäng samt hav/sjö kan ge en ögonöppnare, kyligt vatten och strömmar kräver mer energi än man kanske tror. Kylan gör att blodet flyttas från muskler till mer centrala delar i kroppen och när musklerna i armar och ben kyls tappar de snabbt kraften och simförmågan försvinner. Denna effekt är självklart tydligare/snabbare i kallt vatten.
Bada säkert
Orientera er!
När du kommer till en badplats se efter vad för utrustning som finns att tillgå. Ta även reda på adress eller koordinater till platsen så du vet var du är om du behöver larma.
Ladda gärna ner SOS 112-app, ifrån den kan du ringa och då kan SOS se din position.
Bestäm vem som har koll på vem om ni badar i en större grupp och lägg ner skärmar och böcker när någon i sällskapet badar. Icke simkunniga skall vara inom en armlängds avstånd från en simkunnig och kan med fördel bada med flytväst.
Riskgrupper
Vad gäller drunkning till följd av olycka är män över 60 år överrepresenterade i statistiken.
Man ser överskattning av egen förmåga samt ökad riskbenägenhet som orsaker till att målgruppen drabbas av fler drunkningar. Det är lätt att tro den fysiska kapaciteten är samma år efter år men så är sällan fallet.
Antalet drunkningar har minskat över tid men statistiken ser liknande ut, det är svårt att nå målgrupper som inte identifierar sig med frågan.
Drunkning är den vanligaste dödsorsaken, till följd av olycka, bland barn 1–6 år. Bristande uppmärksamhet samt pooler i trädgårdar spelar en roll i denna statistik, gällande pooler är det viktigt att det finns skydd som hindrar barn från att ramla i.
Parkera så räddningsfordon kommer fram
Badgästerna är på stranden för att bada och ha en trevlig dag, de tänker inte på framkomlighet för räddningsfordon. Vid drunkningar är tid liv och felparkerade bilar kan göra att vi kommer fram för sent.
- Lämna 3 meter fri vägbana
- Parkera på ena sidan vägen, behöver vi köra slalom behöver vi ännu mer plats.
- Ta gärna bussen eller cykla till badplatsen om det går

Foto: Bohus Räddningstjänstförbund
Tänk på detta
Det är personerna på plats som har störst chans att avbryta drunkningsförloppet tidigt.
Var uppmärksam på de som badar, larma tidigt och gå gärna en kurs i hjärtlungräddning.
Många gånger går det lyckligtvis bra och det hade varit intressant att titta på vad som är framgångsfaktorer i de fallen. Svenska livräddningssällskapet håller på att granska just detta och det hade varit spännande om de kom fram till något som vi kan använda i arbetet mot drunkningar.
Bada säkert:
- Testa din simkunnighet
- Bada inte ensam
- Bestäm vem som har koll på vem, och när.
- Använd flytväst
- Simma längs med stranden/bryggan
- Icke simkunniga på en armlängds avstånd
- Kallt och strömt vatten tar mer energi än man tror
- Larma 112 tidigt!
- Möt räddningspersonalen och visa dem till rätt plats
Parkering:
- Parkera på ena sidan vägen
- Lämna 3 meter fri vägbana
- Parkera inte framför bommar