Brandsäkerhet till sjöss

Den vanligaste orsaken till att det börjar brinna på båten är att det läcker drivmedel någonstans och att gasen från drivmedlet antänds genom en låga eller gnista. Även hemmagjorda elektriska installationer är en vanlig orsak till att brand uppstår.
Tänk på ditt brandskydd
De flesta som skadar sig i brand i gästhamnar skadar sig när det brinner i den egna båten. Därför är det viktigt att tänka på sitt brandskydd.
Befinner du dig ute till havs så är det otroligt viktigt att alla på båten har på sig en flytväst. Flytvästen är viktig om du faller överbord eller behöver överge båten.
Har du ingen egen flytväst så går det bra att hyra en av oss på räddningstjänsten. Vi har flera storlekar från spädbarn till vuxen.
Undvik att genast hoppa i vattnet vid brand ombord, endast om du är i omedelbar fara ska du överge båten. Håll dig ändå i närheten då chansen att bli upptäckt ökar.
Enligt de flesta försäkringsvillkor ska alla motordrivna båtar vara utrustade med minst en tvåkilos handbrandsläckare med pulver. Om båtens längd överstiger tio meter ska den ha minst två. Tömningstiden för en 2-kilos släckare är ca 8 sekunder.
En brandfilt är ett utmärkt hjälpmedel som kräver minimalt med underhåll.
Så fort brandsläckaren har använts, även om det bara handlar om en sekund, måste den laddas om. Annars försvinner drivgasen vilket gör brandsläckaren obrukbar.
Brandfarliga vätskor
Hantera aldrig brandfarliga vätskor när du är till sjöss. Det är viktigt att ha en säker flyktväg upp på land om något skulle antända. Tänk också på att bensin- och dieselångor är tyngre än luft och lägger sig längst med botten på båten om gaserna läcker ut.
Se över dina slangar, skarvar och anslutningar. Båtens rörelser gör att skarvar och anslutningar kan lossna.
Det krävs inga större mängder av t.ex. bensin för att en antändning ska uppstå, se därför till att du stänger av alla gnistor och öppna lågor som t.ex. fotogenkök, kylskåpslåga eller liknande utrustning.
Ventilera motorrummet ordentligt innan du startar igen efter tankning. Helst bör inga passagerare vara ombord förrän motorn är igång igen och det är dags att kasta loss.