%20IMG_1851.webp)
Foto: Bohus Räddningstjänstförbund
Operativt
Vårt främsta uppdrag är att se till att du kan känna dig trygg och säker i din vardag. Om en olycka ändå händer är vi redo att rycka ut på larm dygnet runt, året runt!
I förbundet finns fyra brandstationer som varje år genomför 800-900 räddningsinsatser. Stationerna är placerade i Kungälv, Ale, Kode och Marstrand. Exempel på räddningstjänstuppdrag:
- Trafikolycka
- Brand i byggnad
- Brand i terräng
- Vattenlivräddning
- Automatiska brandlarm
- Översvämning
- Ras och skred
- Kemikalieolycka
- Utsläpp av farligt ämne
- Skador på miljö och egendom
Kungälv är en ren heltidsstation och Ale bemannas både av heltid och deltidsbrandmän. Båda stationerna är bemannade dygnet runt. Det finns 5 skiftlag på heltid som jobbar både dygn och dagpass. Förutom arbete i utryckning jobbar de även med förebyggande arbete såsom utbildning, information till allmänheten och insatsplanering. Tid läggs också på materialvård, service, övning och fysträning.
Tillsammans i vardag och kris
Vår verksamhet ska hindra och begränsa skador på människor, egendom eller miljön, för de som bor och vistas inom Bohus Räddningstjänst.
Vi jobbar för våra medborgare utefter LSO och våra värdeord på detta sätt:
Trygghet skapar vi med vår närvaro och strävar alltid efter att åstadkomma detta i vår fysiska och psykosociala arbetsmiljö.
Ansvar tar vi när vi vägleder i förebyggande arbete mot brand, men också då krissituationer uppstår. Alla i Bohus Räddningstjänstförbund tar ansvar för att bidra till en god arbetsmiljö ute bland medborgarna.
Omtanke visar vi genom att utbilda, ge råd och anvisningar eller på annat sätt dela med oss av våra erfarenheter. Omtanke visar vi genom att hantera kriser och ta hand om drabbade, men också om varandra. Vårt ledarskap är värdebaserat och vi leder med omtanke.
Vanliga frågor
Vad gör man som brandman?
Att arbeta som brandman innebär en stor variation av arbetsuppgifter. Man arbetar tätt ihop med sina arbetskamrater både på olycksplatser och vid förebyggande arbete ute i samhället.
En brandman utför idag en mängd olika uppgifter. Till exempel släcka bränder och rycka ut vid kemiska utsläpp, trafikolyckor eller drunkningstillbud. Arbetet innebär också ett att förhindra olyckor överallt i samhället genom information om vad man själv kan göra för att öka sin och andras säkerhet. Arbetet kan bedrivas på skolor, på äldreboenden, på arbetsplatser, i köpcentrum eller varhelst medborgarna finns.
Under olycksarbete arbetar brandmännen i lag och har då olika funktioner och ansvarsområden. Lagets medlemmar växlar mellan olika uppgifter. Därför är det viktigt att en brandman kan utföra samtliga arbetsuppgifter. Det är också viktigt att hålla sin kropp i bra form eftersom yrket ibland kan ställa hårda krav på kondition och styrka.
Stationsarbetet innehåller en hel del återställning, vård och service av utrustning för att allt ska fungera när det väl gäller. Däremellan övar man och bedriver fysisk träning. Varje år genomförs fystester på där man ska hålla en viss nivå för att få arbeta som rökdykare.
En brandman jobbar även mycket med utbildning mot samhällets medborgare. Det kan exempelvis handla om att lära barn på en skola hur man agerar vid en brand, hur personalen på ett äldreboende ska göra om det börjar brinna på deras avdelning eller att dela ut information utanför ett
Vad innebär RIB?
Yrkesrollen som brandman hoppar du in i när sökaren piper och larmet går! Då har du mellan fem och tio minuter på dig att ta dig till stationen, klä dig och hoppa in i brandbilen - sen ska du vara på väg till olycksplatsen.
Grundkrav för tjänsten:
- Minst 18 år
- God fysik och kondition
- Simkunnig
- Ej höjdrädd eller mörkrädd
- B-körkort
- Stresstålig och gillar lagarbete
- Bor och arbetar inom 5-10 minuter från en deltidsstation
- Godkännande från din arbetsgivare
Utbildning och ersättning
Som nyanställd deltidsbrandman genomgår du en sex veckor lång utbildning via MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), som vi bekostar. Du får även ersättning för förlorad arbetsinkomst under utbildningen.
Utbildningen består av:
- Kommunal räddningstjänst – två veckors webbutbildning
- Praktisk träning – en vecka på din brandstation
- Räddningsinsats – tre veckors utbildning
Innan påbörjad utbildning (GRIB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. via MSB genomförs en introduktion på tre veckor dagtid inklusive rökdykarutbildning och genomgång av våra rutiner.