%20Rib%202.webp)
Foto: Bohus Räddningstjänstförbund
Räddningspersonal i beredskap
Att vara brandman i beredskap innebär att man träder in i sin roll som brandman när larmet går. Det är ett meningsfullt och samhällsviktigt uppdrag vid sidan av ditt ordinarie arbete.
Vad gör en deltidsbrandman?
Uppdragen varierar och kan inkludera bränder, trafikolyckor och akuta sjukdomsfall. Du arbetar i ett sammansvetsat team där alla har tydliga roller beroende på situationens behov. Ibland hanterar ni insatsen själva, ibland får ni stöd från andra enheter.
Våra deltidsstationer
Vi har tre deltidsstationer:
- Ale
- Kode
- Marstrand
Som deltidsbrandman har du beredskap var tredje eller fjärde vecka, vilket innebär att du står redo att rycka ut vid larm – antingen hemifrån eller från ditt ordinarie arbete. Du utrustas med en personsökare och har cirka fem-tio minuter på dig att ta dig till brandstationen, byta om och ge dig av mot olycksplatsen.
Därför är det viktigt att du bor eller arbetar inom fem-tio minuter från någon av våra deltidsstationer. Din arbetsgivare behöver också godkänna att du kan lämna jobbet vid larm.
Vill du bli deltidsbrandman?
Vi rekryterar löpande! Uppfyller du grundkraven kan du kallas till intervju och tester, inklusive rullbandstest, fystest och läkarundersökning. Om du blir anställd får du genomgå utbildning innan du kan börja arbeta operativt.
Grundkrav för tjänsten
- Minst 18 år
- God fysik och kondition
- Simkunnig
- Ej höjdrädd eller mörkrädd
- B-körkort
- Stresstålig och gillar lagarbete
- Bor och arbetar inom 5 minuter från en brandstation
- Godkännande från din arbetsgivare
Vanliga frågor
Vad gör en brandman?
Att arbeta som brandman innebär en stor variation av arbetsuppgifter. Man arbetar tätt ihop med sina arbetskamrater både på olycksplatser och vid förebyggande arbete ute i samhället.
En brandman utför idag en mängd olika uppgifter. Till exempel släcka bränder och rycka ut vid kemiska utsläpp, trafikolyckor eller drunkningstillbud. Arbetet innebär också ett att förhindra olyckor överallt i samhället genom information om vad man själv kan göra för att öka sin och andras säkerhet. Arbetet kan bedrivas på skolor, på äldreboenden, på arbetsplatser, i köpcentrum eller varhelst medborgarna finns.
Under olycksarbete arbetar brandmännen i lag och har då olika funktioner och ansvarsområden. Lagets medlemmar växlar mellan olika uppgifter. Därför är det viktigt att en brandman kan utföra samtliga arbetsuppgifter. Det är också viktigt att hålla sin kropp i bra form eftersom yrket ibland kan ställa hårda krav på kondition och styrka.
Stationsarbetet innehåller en hel del återställning, vård och service av utrustning för att allt ska fungera när det väl gäller. Däremellan övar man och bedriver fysisk träning. Varje år genomförs fystester på där man ska hålla en viss nivå för att få arbeta som rökdykare.
En brandman jobbar även mycket med utbildning mot samhällets medborgare. Det kan exempelvis handla om att lära barn på en skola hur man agerar vid en brand, hur personalen på ett äldreboende ska göra om det börjar brinna på deras avdelning eller att dela ut information utanför ett
Vad innebär RIB?
Yrkesrollen som brandman hoppar du in i när sökaren piper och larmet går! Då har du mellan fem och tio minuter på dig att ta dig till stationen, klä dig och hoppa in i brandbilen - sen ska du vara på väg till olycksplatsen.
Grundkrav för tjänsten:
- Minst 18 år
- God fysik och kondition
- Simkunnig
- Ej höjdrädd eller mörkrädd
- B-körkort
- Stresstålig och gillar lagarbete
- Bor och arbetar inom 5-10 minuter från en deltidsstation
- Godkännande från din arbetsgivare
Utbildning och ersättning
Som nyanställd deltidsbrandman genomgår du en sex veckor lång utbildning via MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), som vi bekostar. Du får även ersättning för förlorad arbetsinkomst under utbildningen.
Utbildningen består av:
- Kommunal räddningstjänst – två veckors webbutbildning
- Praktisk träning – en vecka på din brandstation
- Räddningsinsats – tre veckors utbildning
Innan påbörjad utbildning (GRIB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. via MSB genomförs en introduktion på tre veckor dagtid inklusive rökdykarutbildning och genomgång av våra rutiner.