Kontaktuppgifter
Telefon: 0303-33 47 49 (överföringsprov, service av anläggningen)

Automatlarm
Syftet med ett automatiskt brandlarm är att uppmärksamma verksamheten på att det kan ha börjat brinna. Om brandlarmet också är anslutet till räddningstjänsten så går det även ett larm direkt som gör att räddningstjänsten åker ut till platsen på en gång.
En välskött anläggning ger en tidig upptäckt av brand. Ansvaret för anläggningen ligger på ägaren eller nyttjanderättsinnehavaren av den byggnad eller verksamhet som anläggningen skyddar.
Det innefattar såväl ansvar för anläggningens status och underhåll som för de larm som kommer från den. Med andra ord gäller ansvaret även av tillförlitligheten i de larm som går till räddningstjänsten.
Merparten av automatlarm som utlöses är inte på grund av en brand. Vanliga anledningar är os från matlagning eller damm från något arbete som utförs på platsen.Det är därför viktigt att ni som verksamhet och ägare aktivt arbetar med att hantera den bakomliggande orsaken till larmet. Det kan exempelvis vara så att en rökdetektor sitter alldeles för nära köket.
Ni har också mycket att vinna på att se över era anläggningar då räddningstjänsten tar ut en avgift för de larm vi åker på som är felaktiga.
Telefonnummer vid överföringsprov av larmsignal för service av anläggningen, kontakta räddningstjänsten på 0303-33 47 49. Denna telefon är bemannad mellan kl 08-16 vardagar.
Anslutning av automatlarm
Vid anslutning av ett automatlarm till Bohus räddningstjänstförbund krävs ett avtal mellan din verksamhet och Räddningstjänsten.
Det finns idag två avtalsformer att välja mellan: Räddningstjänstanläggning och Teknisk kontrollanläggning.
Räddningstjänstanläggning:
Anläggningar och verksamheter där konsekvensen vid en brand kan förväntas bli stor och inkommande automatlarmsignal har hög tillförlitlighet är:
1. Anläggningar där det automatiska brandlarmet är ett direkt personskydd för människor som inte kan utrymma på egen hand eller där det kan finnas sovande människor med dålig lokalkännedom. Exempel på sådana anläggningar är:
- Vårdanläggningar
- Kriminalvård och anstalter där personer är inlåsta
- Särskilda boenden för personer med vårdbehov
- Hotell med hotellrum i annat plan än markplan
2. Anläggningar där tekniskt byte genomförts i samband med bygglov eller anläggningar med för samhället högt skyddsvärde.
3. Anläggningar där verksamheten innebär fara för att en olycka ska orsaka allvarliga skador på människor d.v.s. anläggningar som uppfyller kriterierna enligt 2 kap 4§ i Lag om skydd mot olycko Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.r
Vid larm rycker räddningstjänsten ut med påkallande av fri väg.
Teknisk kontrollanläggning:
Teknisk kontrollanläggning avser verksamheter där automatlarmet främst utgör ett egendomsskydd, där verksamhetens art är av sådant slag att en eventuell brand förväntas ge begränsade konsekvenser för liv och hälsa samt inkommande signal har låg tillförlitlighet.
Exempel på sådana anläggningar är:
- Skolor och förskolor
- Industrihotell/industrier
- Lagerhallar
- Föreningslokaler och andra mindre samlingslokaler
Vid larm rycker räddningstjänsten ut med minst en styrka till anläggningen för kontroll utan att påkalla fri väg, vilket medför att insatstiden kan bli något längre.
Vid uppförande av anläggningen bör samråd ske med räddningstjänsten för placering av centralapparat, nycklar till objektet mm.
Vid anslutningstillfället (den dagen avtalet träder ikraft) besöker vi er. Vi behöver då:
- en kopia av anläggarintyget.
- en kopia av leveransbesiktningsintyg.
- en huvudnyckel till objektet.
- två namngivna utbildade anläggningsskötare.
Vänligen återkom så snart ni tagit beslut om vilken typ av avtal som är aktuellt för er och vilken form av larmöverföringsfunktion ni valt som ska användas. Därefter skickar vi avtal för påskrift.
Fram tills dess att den praktiska avtalshanteringen är klar med räddningstjänsten är det viktigt att komma ihåg är att under denna tid kan räddningstjänsten bara alarmeras via 112.