Brandsäkert hemma
En brand i ditt hem kan vara förödande men det finns mycket man som privatperson kan göra för att undvika att råka ut för brand hemma.
Tänker du på brandsäkerheten i ditt hem?
Det viktigaste är att du tidigt upptäcker branden så att du har möjlighet att rädda dig och dina närmaste. Därför bör varje bostad ha minst en brandvarnare per våningsplan.
Vi på Räddningstjänsten ser varje år flera exempel på situationer där brandvarnaren har räddat människors liv. Ha minst en brandvarnare på varje plan.
Idag finns även många bra möjligheter för att också försöka släcka en brand som ännu inte vuxit sig så stor.
Har du de fyra B:na hemma?
- Brandvarnare
- Brandsläckare
- Brandfilt
- Bostadsförsäkring
Räddningstjänsten rekommenderar:
- Handbrandsläckare 6 kg pulver klass 43a 233bc
- Brandvarnare utförd enligt standard SSEN 14 604
- Brandfilt, mått 120 x 180 cm
- Boendet försäkrat (ref brandskyddsföreningen)

Rädda – Varna – Larma – Släck
En enkel regel är Rädda – Varna – Larma – Släck. Gör i den ordningen om du upptäcker att det brinner. Om ni är fler kan ni hjälpas åt.
Rädda och varna andra som kan vara i fara. Larma genom att ringa 112 och berätta om branden. Släck branden om du tror att du klarar det.
Msb.se. råd till privatpersoner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

© Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Brand i lägenhet
Om det brinner i din egen lägenhet ska lägenheten utrymmas. Om möjligt stäng in branden. Det är viktigt att du stänger din lägenhetsdörr när du utrymt så att brand och rök inte sprider sig ut i trapphuset.
Om det brinner någon annanstans och du upptäcker rök i trapphuset ska du stanna i din lägenhet och hålla dörren stängd. En lägenhet ska motstå en brand i ungefär en timme.
Använd inte hissen när det brinner. Om du inte kan utrymma genom trapphuset ska du invänta hjälp från räddningstjänsten.

© Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Trapphus i flerbostadshus ska hållas fritt från brännbart material. Det är heller inte en lämplig plats för förvaring.
Tänk på att trapphuset dels är en utrymningsväg för boende i huset, det är också räddningtjänstens väg in och ambulanspersonal ska ha möjlighet att med en bår kunna komma fram.

© Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Andra hjälpmedel
För att undvika att spisen glöms bort kan man installera en avstängningstimer/spisvakt. Den slår automatiskt av strömmen efter en viss tid. Det finns även överhettningsskydd och branddetektorer som kan kopplas till spisens avstängningsfunktion.
I vissa kommuner finns bidrag att ansöka om när det gäller installation av bland annat spisvakt som ett hjälpmedel i äldresäkerhet.