BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Risken för viltolyckor ökar

Viltolyckor ökar

Skapades den

Hösten är högsäsong för viltolyckor. Under hösten och vintern beräknas fler än 26 000 viltolyckor drabba Sveriges bilister, enligt tidsskriften På Väg.

Varje år omkommer cirka 100 personer till följd av viltolyckor. Älgar utgör en stor andel av skadorna på människor medan vildsvin utgör den största andelen på fordonsskador.


Anledningen till den ökade olycksrisken är att älgar och annat vilt rör mycket på sig när hösten kommer. Det är också en tid då älgkorna stöter ifrån sig sina fjolårskalvar vilket också leder till fler viltolyckor. Störst risk att drabbas är vid gryning och skymning.


Det är mycket viktigt att sänka hastigheten vid dessa tidpunkter, och vara uppmärksam på vad som kan dyka upp på vägbanan.


Nationella Viltolycksrådet arbetar hårt för att minska antalet viltolyckor. Att sätta mer viltstängsel utmed utsatta vägavsnitt är en av åtgärderna som anses viktig. 


– Statistik visar att olyckorna reduceras med 70 procent på de sträckor där det finns viltstängsel, säger Lars Sävberger som är verksamhetsledare vid Nationella Viltolycksrådet till tidsskriften På Väg.


I vissa fall är du tvungen att anmäla till polisen att du kört på ett djur. Det gäller om du kört på en älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, vildsvin, mufflonfår, björn, varg, järv, utter eller örn.


Du ska också märka ut platsen där djuret blev påkört så att en eftersöksjägare kan spåra upp djuret.Om det är ett djur som kan vara farligt – till exempel en björn – kan det vara klokt att sätta ut markeringen en bit ifrån där du såg djuret sist. (Källa: Polisen TT)

Telefon: 0303 - 33 47 00

 

E-post: raddning@borf.se

Prenumerera på våra nyheter

Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter?


Tryck på RSS-länken nedan för att starta din prenumeration.


Prenumerera på våra nyheter
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©