BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Stor risk för gräs- och skogsbränder framöver

Gräsbrand under våren 2013

Skapades den 2015-03-16 13:10

Nu börjar våren komma till Kungälv och Ale och solen börjar värma upp våra marker. Det innebär tyvärr en markant ökning av utryckningar för oss på räddningstjänsten till gräs- och skogsbränder.


Ta reda på om det råder eldningsförbud i Ale eller Kungälv här​ Öppnas i nytt fönster.


Nu när våren har kommit är solen stark och värmer upp våra kommuner. Det innebär att många tar chansen att komma ut och elda av löv, grenar, kvistar och annat skräp som har legat under vintern. Detta kan vara mycket riskfyllt då risken för framför allt gräsbränder, men också skogsbränder i viss mån, just nu är som allra störst.


När snön försvinner så blottas gräset som snabbt torkar och blir mycket lättantänt. Tillsammans med vinden så kan brandspridningen gå otroligt fort på åkrar och ängar. Ofta tror man att man har kontroll men vinden kan vara svår att beräkna och gnistor kan lätt antända gräset en bit bort ifrån där du står.


Så vi vill uppmana dig som ska elda till största försiktighet. Kom ihåg att det är du som tänder på som är ansvarig för vad som händer med din brasa.


Ska du elda?


Ta gärna reda på aktuell brandrisk och se till att du har god släck-beredskap om någonting skulle gå snett.


Klicka här för tips om att elda ute, och för att läsa om lokala regler för våra kommuner.


Anmäl gärna din eldning till oss på räddningstjänsten på 0303 - 33 47 14 så vi har koll på vart eldning sker i vårt släckområde.

Telefon: 0303 - 33 47 00

 

E-post: raddning@borf.se

Prenumerera på våra nyheter

Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter?


Tryck på RSS-länken nedan för att starta din prenumeration.


Prenumerera på våra nyheter
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©