BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Trevlig invigning av den nya brandstationen

Invigning av den nya brandstationen i Marstrand

Skapades den

På lördagen invigdes Marstrands nya brandstation på Koön. Tillställningen blev väldigt lyckad och många kom på besök. En postitiv förändring, framför allt för möjligheten att anställa fler kvinnor.

På lördagen den 10:e maj invigdes den nya beredskapsbrandstationen i Marstrand som ligger på Koön. Här är brandmännen i beredskap - det vi förr kallade för deltidsbrandmän. De har fem minuters inryckningstid från det att larmet går. När man arbetar som räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB) i Marstrand har man samtidigt en anställning på färjan eller i hamnen, och har samtidigt jour var fjärde vecka.


Men brandstationen, som har varit gammal och sliten, har länge varit i stort behov av en renovering.


- Vi har haft baracker där brandmännen har sovit under sommarmånaderna eftersom det inte fanns utrymme inom stationens väggar, säger Anders Frankenberg som varit en av projektledarna under bygget.


Men nu är det inte längre ett problem. Stationen har nu byggts ut uppåt med ett helt nytt våningsplan och har därmed fått in fyra övernattningsrum, kök, dagrum, utbildningslokal, testutrymme för fystester och befälsrum.


Hoppas på fler kvinnor


En stor drivkraft och tanke bakom det nya bygget är att locka fler kvinnor till räddningstjänsten i Marstrand.


- I bygget har vi lagt fokus på omklädningsrum, dusch och bastu för kvinnor. Idag ser vi nämligen gärna att fler kvinnor söker sig till oss på räddningstjänsten, och en grundförutsättning för det är givetvis att kunna ge dem sina egna faciliteter, berättar Anders.


Han hoppas även att nybygget ska locka fler brandmän över lag till att jobba som RiB i Marstrand. Under somrarna ökar nämligen bemanningen till 1 + 6 i Marstrand på grund av den ökade befolkningen och höga riskbilden där ute, så kan det vara en utmaning att hitta nya rekryter.


Bandet är klippt och projektet är äntligen över


Invigning av Marstrands nya brandstation


Nu när byggprojektet äntligen är över är projektledarna mycket nöjda med resultatet.


- Vi har hållt på i ungefär 1,5 år med detta, så det är otroligt skönt att det är i hamn. Och vi är så nöjda. Jag vill passa på att skicka en stor eloge till Göran Bengtsson har dragit det allra största lasset här ute, säger Anders Frankenberg.


Invigningen blev en lyckad tillställning med ungefär 250-300 besökande under eftermiddagen. De som ville fick en guidad rundvandring på stationen och fick även testa lite av utrustningen som brandmännen använder i sitt yrke. Det serverades även korv med bröd för de som var hungriga.


Från 1:a maj är bemanningen 1 styrkeledare och 6 brandmän, och de nya sommarvikarierna håller just på att introduceras där ute.

Telefon: 0303 - 33 47 00

 

E-post: raddning@borf.se

Prenumerera på våra nyheter

Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter?


Tryck på RSS-länken nedan för att starta din prenumeration.


Prenumerera på våra nyheter
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©