BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Nytt samarbete räddar liv i Ale och Kungälv

Hjärt och lungräddning

Skapades den

Under hösten har Bohus Räddningstjänstförbund påbörjat ett samarbete med ambulansen vid larm om plötsliga hjärtstopp, s.k. SAMS-larm. Och redan har SAMS gett goda resultat vid hjärtstopp.

I början av året startade Bohus Räddningstjänstförbund (BORF) ett nytt samarbete med ambulansen som kallas för SAMS. Det är en förkortning av Saving More Lives in Sweden och innebär att både ambulans och räddningstjänst larmas ut samtidigt vid bevittnade hjärtstopp i Ale och Kungälvs kommun. När den närmaste enheten anländer startar de HLR (Hjärt- och lungräddning) med hjärtstartare.


– Man har sett att tiden till defibrillering är väldigt avgörande för chansen till överlevnad för en person med hjärtstopp. Målet med SAMS är att en person med hjärtstopp ska få en hjärtstartare uppkopplad inom 10 minuter, säger Dan Lennvik som har varit projektledare för SAMS i BORF.


Lyckade återupplivningsförsök


Hjärtstartare

Med tanke på att ambulansorganisationen har många uppdrag på relativt få ambulanser i regionen är SAMS ett välkommet samarbete som kan korta ner tiden från plötsligt hjärtstopp till defibrillering med hjärtstartare.


Projektet smygstartade i Kungälv under senare delen av sommaren men kom igång fullt ut i båda kommunerna i november. Och än så länge har SAMS-samarbetet redan visat goda resultat. Vid några tillfällen har räddningstjänsten varit först på plats och lyckats återuppliva patienten.


Dan fortsätter:


– Men det är fortfarande mycket viktigt att alltid påbörja HLR direkt vid hjärtstopp. Det kan vara avgörande för att vi ska kunna starta igång ett hjärta med hjärtstartare. Därför är det otroligt viktigt att alla har grundläggande kunskaper i HLR så att man kan börja hjälpen innan vi kommer fram.


Hela förbundet i beredskap


Alla fem stationer i räddningstjänstförbundet är nu i SAMS-beredskap dygnet runt under förutsättning att det inte pågår något räddningstjänstuppdrag. Vid larm åker två personer ut med ett mindre utryckningsfordon som är utrustat med sjukvårdsmatriel, syrgas och hjärtstartare. All utryckande personal inom BORF är utbildade i HLR med hjärtstartare.


– Det känns väldigt bra att kommit igång med det här samarbetet. Vi har själva utbildat andra i HLR i flera år så det känns extra meningsfullt att få bidra med detta till våra medborgare, säger Dan avslutningsvis.

Telefon: 0303 - 33 47 00

 

E-post: raddning@borf.se

Prenumerera på våra nyheter

Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter?


Tryck på RSS-länken nedan för att starta din prenumeration.


Prenumerera på våra nyheter
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©