BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Tänk på din säkerhet när du ska ut på vattnet

hyr flytvästar kungälv

Skapades den

Nu har båtsäsongen dragit igång här på västkusten. Varje år råkar många människor ut för vattenolyckor, men säkert tänkande och användandet av flytväst gör stor skillnad för de drabbade.

Än så länge är användandet av flytväst inte lagstadgat, men de flesta aktörer i samhället är rörande överens om att användandet av flytväst drastiskt skulle minska antalet drunknade i våra svenska vatten. Flytvästen håller en medvetslös person över ytan tills hjälp kommer, den hjälper en vaken person att orka simma i land och är ofta tillverkad i tydliga färger som hjälper oss som letar att hitta dig. I många fall är detta helt avgörande för att en olycka ska få en positiv utgång.


Precis som brandvarnare och cykelhjälm är en flytväst relativt billig att köpa i förhållande till hur mycket nytta den gör om olyckan är framme. Det finns flytvästar i många färger och former, så det finns få ursäkter att åka ut på vattnet utan en.


Äger du ingen flytväst?


Vi på Bohus Räddningstjänst hyr ut flytvästar billigt till dig som inte äger någon. Läs mer om detta genom att klicka här


Tänk på konsekvenserna


De vanligaste orsakerna till att olyckor i vatten får negativ utgång (förutom frånvaron av flytväst) är användandet av alkohol och bristen av simkunnighet. Dessa tre i kombination är mycket riskfyllt. Det är därför alltid viktigt att försöka se konsekvenserna av en eventuell olycka när du vistas vid och på vattnet, och förbereda dig därefter.


För barn mellan 1-6 år är drunkning den vanligaste dödsorsaken. En sådan olycka kan tyvärr gå både fort och tyst. Ha därför alltid uppsikt över ditt barn om du är vid vattnet. Du som äger en fast pool eller trädgårdsdamm är skyldig enligt lag att se till att de är barnsäkrade.


Det finns mycket bra information angående vatten- och båtsäkerhet och hur du skapar säkerhet när du är till sjöss. Här listas några bra länkar för vidare läsning:


Sjöräddningssällskapets sidor om sjösäkerhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Risker vid vatten på Dinsäkerhet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Statistik och säkerhet på Svenska Livräddningssällskapets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Fakta och information kring vattensäkerhet från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telefon: 0303 - 33 47 00

 

E-post: raddning@borf.se

Prenumerera på våra nyheter

Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter?


Tryck på RSS-länken nedan för att starta din prenumeration.


Prenumerera på våra nyheter
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©