BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Mobiltelefonladdare allt vanligare brandorsak

Skapades den

Den senaste tiden har det dykt exempel på när bränder uppstått efter att mobiltelefonladdare fattat eld. I takt med att antalet elprylar ökar i våra hem måste vi också öka vårt säkerhetstänkande.

I Lilla Edet i Västra Götaland totalförstördes två lägenheter i ett radhusområde i helgen. Polisen misstänker att branden startade i en mobiltelefonladdare som satt i väggen.Även ifall denna sortens brand fortfarande är relativt ovanlig så dyker fler och fler exempel upp där laddare orsakat bostadsbränder. Det förekommer mycket elektriska prylar i våra hem och de flesta av oss använder natten för att ladda dem. Ofta laddar vi också våra mobiltelefoner intill oss när vi sover.


Brandvarnare ett måste​!


​Om en brand skulle uppstå medan vi sover så är det oerhört viktigt att vakna innan röken fyller ditt sovrum. Om du inte har brandvarnare hemma så bör du sätta upp en. Gärna även i ditt sovrum för att vakna snabbt om någon av dina elprylar skulle fatta eld medan du sover.


Läs mer om att brandskydda ditt hem här


Varför börjar de brinna?


Alla elektriska apparater genererar värme och måste ha luft kring sig för att kylas. En apparat, t.ex. en bärbar dator, som laddas i sängen eller i soffan kan vara riktigt farlig då värmen inte får chans att lämna apparaten. Dessa måste laddas på något hårt, gärna något som inte är brännbart.


Sedan måste alltid en laddare vara hel och ren. Är laddaren eller kabeln skadad på något sätt bör den bytas ut då en eventuell kortslutning kan göra att det börjar brinna.


Den laddare du använder ska vara CE-märkt och godkänd för ändamålet. Använd inte s.k. "piratladdare" då man inte kan garantera att dessa uppfyller våra säkerhetsmål. Märkningen hittar du oftast på baksidan av själva laddaren.


Vill man vara extra försiktig kan man alltid dra ut laddaren medan den inte används.


Läs mer om brand i elprylar på DinSäkerhet.se här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telefon: 0303 - 33 47 00

 

E-post: raddning@borf.se

Prenumerera på våra nyheter

Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter?


Tryck på RSS-länken nedan för att starta din prenumeration.


Prenumerera på våra nyheter
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©