BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Trevligt besök på Wakeboard-SM

Bohus Räddningstjänstförbund

Skapades den

Under lördagen besökte vi Wakeboard-SM som hölls i Nordre älv vid Älvparken. Där passade vi på att dela ut brandskydds-information, visa HLR och prata med kommunens invånare.

Under lördagen tävlade både herrar och damer Wakeboard-SM i Nordre älv. Det var fint väder och en hel del människor hade kommit för att kika på wakeboardåkarna. Ett utmärkt tillfälle för oss att träffa kommunens invånare och lära ut viktig information om brand och livräddning.


Som vanligt visade vi vår utrustning, våra bilar samt svarade på frågor, men denna gång fokuserade vi extra på Hjärt- och Lungräddning. Som hjälp hade vi med oss vår övningsdocka som besökarna kunde få testa HLR på. Denna docka är kompatibel med en s.k. hjärtstartare som skickar en strömstöt genom ett hjärta som stannat. Det är en apparat som de flesta bara ser i en förpackning på väggen i varuhus, men aldrig får chansen att öppna och trycka på.Många kan HLR, men färre har sett en hjärtstartare


Glädjande nog är det många som har hört talas om HLR och vet ungefär hur man ska göra. Men inte alla känner sig säkra på det och färre har sett hur en hjärtstartare fungerar i verkligheten. Det som heller inte många vet är att vem som helst kan och får använda en sådan här apparat.


– 30 bröstkompressioner mitt på bröstet och 2 inblåsningar är det som gäller, men om man kopplar upp en hjärtstartare så ökar överlevnadschanserna oerhört, säger Dan Lennvik som jobbar som brandman hos oss på Bohus Räddningstjänstförbund.


Fördelen med en hjärtstartare är att den är enkel och säker att använda. Det går inte att skada en person som har fått ett hjärtstopp. Trycker man igång apparaten så instruerar en röst hur du ska göra, och säger till om en strömstöt behöver ges.


Om ett hjärtstopp skulle hända i din närhet och du känner dig osäker är det alltid bättre att göra ett försök än att inte göra någonting alls. Ett snabbt agerande kan rädda någons liv!


Telefon: 0303 - 33 47 00

 

E-post: raddning@borf.se

Prenumerera på våra nyheter

Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter?


Tryck på RSS-länken nedan för att starta din prenumeration.


Prenumerera på våra nyheter
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©