BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Snart kan vi i Västra Götaland bli SMS-livräddare

Skapades den

Under våren kommer vi i Västra Götaland kunna anmäla oss till att bli SMS-livräddare. Om du befinner dig nära någon som fått hjärtstopp får du ett larm på mobilen och får chansen att ge personen livsviktig hjälp.

Under våren kommer äntligen SMS-livräddning till Västra Götaland. Det är ett projekt som startade i Stockholms län för ett antal år sedan, då man kom på idén att Sveriges ca 3 miljoner Hjärt- och lungräddningsutbildade människor skulle få större chans använda sina livräddande kunskaper ute i verkligheten.


Via en app i mobilen får du larm om ett hjärtstopp skulle ske i närheten av din position. Om du då har möjlighet kan du snabbt ta sig till platsen och påbörja Hjärt- och lungräddning. Det är ett mycket värdefullt projekt som förhoppningsvis kommer rädda liv framöver.


Tiden är avgörande för överlevnad


Det är tiden från hjärtstopp till HLR och elstöt med hjärtstartare som är helt avgörande för överlevnadschansen när ett hjärta stannat. All syretransport i blodet upphör och för varje minut som går minskar överlevnadschansen med ca 10%. Våra blåljusorganisationer hinner sällan ut inom överlevnadstiden vilket gör det otroligt viktigt att privatpersoner ute i samhället kan göra HLR.


Idag överlever bara 1 av 10 vid ett hjärtstopp, men förhoppningsvis kan den siffran stiga nu när man kan larma ut SMS-livräddare. Det kommer i några av fallen korta ner tidskedjan från larm till HLR och elstöt via hjärtstartare avservärt.

Förstora bilden


Larmar dig via mobilen


Nu finns det alltså en applikation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till smartphones som känner av var du befinner dig, ser om du är inom 500 m från hjärtstoppet och larmar dig till rätt adress. Om du har möjlighet kan du då ta dig till platsen och starta HLR. Om någon på plats redan påbörjat HLR kan du istället bli larmad att åka och hämta närmaste hjärtstartare på av appen angiven plats.


Vem kan bli SMS-livräddare?


För att bli SMS-livräddare måste du ha genomfört en formellt godkänd HLR-kurs och sedan registrera dig i appen. Du kan ladda ner appen här:


Ladda ner appen för iOS iPhone Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner appen för Android Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sedan är det bara att låta den ha tillgång till dina platstjänster och ha den aktiv i bakgrunden.


Läs mer om SMS-livräddning på smslivraddare.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vi på Bohus Räddningstjänstförbund hoppas att många av våra invånare i Kungälv och Ale sprider detta budskap och anmäler sig.


Tillsammans kan vi rädda liv!

Telefon: 0303 - 33 47 00

 

E-post: raddning@borf.se

Prenumerera på våra nyheter

Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter?


Tryck på RSS-länken nedan för att starta din prenumeration.


Prenumerera på våra nyheter
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©