BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Är du SMS-livräddare? Rädda liv via din mobil!

SMS-livräddare och hjärtstartare

Skapades den

Är du utbildad i hjärt- och lungräddning? Då kan du, om du befinner dig nära någon som fått hjärtstopp, få ett larm i mobilen och få chans att rädda liv. Anmäl dig till att bli SMS-livräddare nu!

I början av 2016 startade något som kallas för SMS-livräddning i Västra Götaland. Det började i Stockholms län för några år sedan då man kom på idén att Sveriges ca 3 miljoner Hjärt- och lungräddningsutbildade människor skulle få större chans använda sina livräddande kunskaper ute i verkligheten. Sedan spred det sig vidare, nu även i Västra Götaland sedan en tid tillbaka.


Via en app i mobilen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du larm ifall ett hjärtstopp skulle ske i närheten av din position. Om du då har möjlighet kan du snabbt ta sig till platsen och påbörja hjärt- och lungräddning.


Tiden är avgörande för överlevnad


Det är tiden från hjärtstopp till HLR och elstöt med hjärtstartare som är helt avgörande för överlevnadschansen när ett hjärta stannat. All syretransport i blodet upphör och för varje minut som går minskar överlevnadschansen med ca 10%. Våra blåljusorganisationer hinner sällan ut inom överlevnadstiden vilket gör det otroligt viktigt att privatpersoner ute i samhället kan göra HLR.


Idag överlever bara 1 av 10 vid ett hjärtstopp, men förhoppningsvis kan den siffran stiga nu när man kan larma ut SMS-livräddare.


Larmar dig via mobilen


Nu finns det alltså en app Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till din smartphone som känner av var du befinner dig, ser om du är inom 500 m från hjärtstoppet och larmar dig till rätt adress. Om du har möjlighet kan du då ta dig till platsen och starta HLR. Om någon på plats redan påbörjat HLR kan du istället bli larmad att åka och hämta närmaste hjärtstartare på av appen angiven plats.


Vem kan bli SMS-livräddare?


För att bli SMS-livräddare måste du ha genomfört en formellt godkänd HLR-kurs och sedan registrera dig i appen. Du kan ladda ner appen här:


Ladda ner appen för iOS iPhone Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner appen för Android Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sedan är det bara att låta den ha tillgång till mobilens platstjänster och ha den aktiv i bakgrunden.


Läs mer om SMS-livräddning på smslivraddare.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vi på Bohus Räddningstjänstförbund hoppas att många av våra invånare i Kungälv och Ale sprider detta budskap och anmäler sig.


Tillsammans kan vi rädda liv!

Telefon: 0303 - 33 47 00

 

E-post: raddning@borf.se

Prenumerera på våra nyheter

Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter?


Tryck på RSS-länken nedan för att starta din prenumeration.


Prenumerera på våra nyheter
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©