BOHUS Räddningstjänsteförbund

Startsida

Färdigutbildade RiB:are redo för utryckning

Preparand Bohus Räddningstjänstförbund

Skapades den 2014-04-21 17:18

Under tre veckor har åtta nya RiB:are utbildats och ska nu tjänstgöra på två av våra brandstationer i Bohus Räddningstjänstförbund. Snart drar deras första jourvecka igång och de kommer få använda sina nyvunna kunskaper.


Räddningstjänstpersonal i Beredskap (RiB) är det nya namnet på det gamla "deltidsbrandman"


Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

Inom Bohus Räddningstjänstförbund (BORF) finns fyra beredskapsstationer och en heltidsstation. Heltidsstationen ligger i Kungälv Öppnas i nytt fönster. och de fyra beredskapsstationerna ligger i Nol Öppnas i nytt fönster., Surte Öppnas i nytt fönster., Marstrand Öppnas i nytt fönster. och Kode Öppnas i nytt fönster.


Som RiB-brandman på en beredskapsstation har man oftast ett annat yrke utöver räddningstjänsten men är i beredskap under tiden man arbetar eller är ledig i hemmet. När larmet går i din del av kommunen så piper din personsökare och du har 5 minuter på dig att ta dig till din brandstation.


Nu har alltså åtta nya brandmän utbildats till våra beredskapsstationer (just dessa RiB:are kommer placeras i Nol och Surte). Under nästan tre veckor har de alltså varit här i Kungälv och lärt sig grunderna i yrket som brandman - resten kommer de få lära sig när de väl kommer ut till sina respektive stationer. "Preparandutbildningen", som utbildningen kallas, är en förberedande kurs inför MSB:s större utbidning för RiB-brandmän som heter "Räddningsinsats" som deltagarna kommer gå inom ett par år.


– Det har varit mycket att lära sig men våra instruktörer har sytt ihop det mycket bra, säger Henrik Grankvist som är nybliven RiB-brandman med placering i Surte.


Han fortsätter:


– Genom att direkt få testa det teoretiska vi lärt oss i praktiken så har det satt sig, trots att det ibland kan bli lite korvstoppning. Och sedan underlättar det mycket att vi har haft kul med gängen på vägen!En annorlunda utbildning med många nya moment


Många som blir RiB-brandmän har ingen tidigare erfarenhet ifrån räddningstjänst, så utbildningen måste läggas ifrån grunden. Man börjar prata om hur räddningstjänsten fungerar och grundläggande släck- och räddningsteori. Därefter påbörjar lite mer praktiska moment som t.ex. rökdykning, losstagning, prehospitalt akut omhändertagande och vattenlivräddning.


– Målet är att de ska få med sig grunden i yrket som brandman. Sedan får de bygga på sina kunskaper och erfarenheter ute på sina stationer och ute på fältet, säger Carl-Gösta Hermansson som är kursansvarig för preparandutbildningen.


I år har det varit ett glatt gäng som lärt känna varandra mycket bra. En bra förutsättning för att göra ett bra jobb när det väl hettar till.


– Det har varit tre lärorika och riktigt roliga veckor - faktiskt lite tråkigt att det är slut! Men jag känner mig bra förberedd inför att komma ut i verkligheten nu, säger Mattias Karlsson som också är nybliven RiB-brandman.


Vi vill avsluta med att säga verkligen bra jobbat och vi önskar våra nya kollegor ett stort lycka till i framtiden!


// Instruktörerna Mile, Morgan, Peter och Carl-Gösta

Förstora bilden

Telefon: 0303 - 33 47 00

 

E-post: raddning@borf.se

Prenumerera på våra nyheter

Du vet väl att du kan prenumerera på våra nyheter?


Tryck på RSS-länken nedan för att starta din prenumeration.


Prenumerera på våra nyheter
Jobba hos oss
Issäkerhet
Hyr flytvästar

Enbärsvägen 2, 442 42 Kungälv | Telefon: 0303-33  47 00 | Om webbplatsen | Om cookies | Prenumerera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. | Tyck till | Logga in Länk till annan webbplats. | Bohus Räddningstjänstförbund ©